Опубліковано 03-05-2024


ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

Митрополита Галицького
Керуючого Івано-Франківською єпархією
Кир Андрія
Боголюбивим пастирям
всечесному монашеству і всім парафіянам
Івано-Франківської єпархії
Православної Церкви
України

«Радійте і веселіться, люди, Ангел,

який сидів на камені гробу, нам благовістив кажучи:

«Христос воскрес із мертвих, Спас світу…»

(Стихира на хвал. Світлого понеділка).

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Високопреподобні і всечесні отці!

Дорогі брати і сестри у Христі!

 

Після страждань і терпінь Господа Ісуса Христа прийшов для нас усіх час великої і правдивої радости – великий день Його світлого Воскресіння. Після сумних пісень Страсного тижня сьогодні лунає радісна пісня «Христос воскрес!» Дійсно правдива і глибока радість міститься в цих словах. У Велику П’ятницю наш Спаситель був розіп’ятий на Хресті, вкритий кривавими ранами, що свідчили про Його страшні муки. Апостоли та учні Христові сумували, а нині настала велика зміна. Вчора – смуток і розпука, а нині – радість і надія. Ісус Христос, Котрий лежав у гробі, воскрес із мертвих та переміг смерть. У словах «Христос воскрес» свідчення  перемоги світла над темрявою, добра над злом, чесноти над гріхом, правди над неправдою, життя над смертю. Ось чому це привітання, таке знайоме нам і так часто нами повторюване, щороку вражає нас силою новизни, відчуттям якогось незбагненного відкриття. І мовби від іскри наші серця наповнюються вогнем радісного піднесення, відчуваючи близьку присутність Воскреслого Господа.

Христос Воскрес! І стало без найменшого сумніву ясно, що Христос – це обіцяний Месія, Котрий прийшов у світ, щоб спасти грішний людський рід, що Він – Син Божий, Котрий, воскреснувши із мертвих, вже не вмирає, а царствує над світом і пануванню Його не буде кінця. На воскресінні із мертвих Богочоловіка – Господа нашого Ісуса Христа засновано нашу віру в єдиного істинного Бога, засновано все вчення християнське, усе сучасне земне й майбутнє життя християн. Святий апостол Павло натхненно говорить про це кажучи: «Якщо Христос не воскрес, даремна наша проповідь, даремна й віра наша» (1Кор. 15:14). А Сам Христос каже: «Я – воскресіння і життя» (Ів. 11:25). Воскресіння Христове нам дає божественне ствердження і повноту сили християнського погляду на світ і життя в ньому. Віра в силу воскресіння Христового відповідає найвибагливішому світоглядові й обіцяє здійснення найвищих прагнень людини. У ній – надія і світло життя, відгук вічного празника, відблиск невечірнього дня в Царстві Христовому.

Вірмо в це! Бо сильна віра  - наш найцінніший скарб. Хто не має сильної віри, той попадає в розпуку. Тож нехай не приглушують нашої великодньої радости сумні події, що їх переживаємо, коли цьогоріч вже втретє в Україні святкуємо Великдень в умовах повномасштабної війни, спричиненої вторгненням росії, і зболена й знекровлена українська земля переносить страждання так, як переносив їх розіп’ятий Ісус Христос.  Нині зло лютує, відчуваючи своє безсилля перед світлом, правдою, любов’ю саме так, як воно лютувало, коли Син Божий сходив на Голгофу. Але Він переміг, бо Своїм життям показав нам, що руїни, знущання й смерть не вічні, що над усіма ними перемагає світлосяйний день Воскресіння, яке є і завжди буде.

Та сприймати його можуть не всі. Воскресіння приходить до тих, хто в нього вірує, хто не піддається страхові смерти, а уникнути цього дуже тяжко. Навіть найближчі до Христа люди – «ті, що були з Ним», як описує Євангеліє,  «почувши, що Він живий, не повірили», і Христос пізніше дорікав їм за це недовірство (Мк. 16:10-14). «Маловіри!» - будив Своїх учнів Христос, нагадуючи, що не піднімуться вони до Нього, доки будуть маловірними. Як потрібна ця справжня сильна віра, про яку навчав Божественний Спаситель, нашому народові для того, щоб усі об’єдналися в одному прагненні духовного оновлення, жертовності, любові до людей і рідної Батьківщини – України. Сьогодні – в день світлого Христового Воскресіння – ми складаємо перед Богом і самими собою іспит з глибини нашої віри і великої надії, що Воскреслий Христос дає нам відповідь так само спокійно, як багато століть тому: «Не лякайтеся… Я перебуватиму з вами повсякденно, аж до кінця віку» (Мф. 28:10-20). В часи сьогодення Господь дає нам сили жити далі, працювати, волонтерити, боротися зі зброєю в руках та захищати українську землю. Головне – довіряти Богові. І ми вже вкотре довели світові, що українці сильні духом, що ми не захиталися у вірі в те, що Його благословляюча рука протягнута до нашого народу, бо ми тримаємось справедливості й віримо, що Спаситель дійсно «смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував», що направду «Христос воскрес і пекло зруйнував», як співає в ці дні наша Свята Церква. Тож забудьмо нині про наш страшний біль, наші труднощі і нещастя, й проймімось душею тією радістю, що переповнила серця вірних учнів Христових в осяйний світлий ранок Його Воскресіння, це ж бо сьогодні «Цей день, що його сотворив Господь, радіймо і веселімось в нім» (Пс. 117:24).

Возлюблені отці, брати і сестри! Щиро вітаю вас, що доручені моїй архіпастирській опіці, з великим празником світлого Христового Воскресіння. Нехай Воскреслий Христос подасть нам свою всесильну допомогу і благословення на добрі діла: опікуватися тими, хто осиротів і  не має засобів  для святкування, допомагати зраненим і тим, хто пережив жахіття окупації чи втратив рідну домівку. Згадаймо у своїх молитвах наших воїнів та просімо у Всевишнього опіки і ласки для кожного, хто сьогодні захищає Україну, а також усіх тих, хто минулого року в родинному колі розділяв великодню радість, а нині відійшов у вічність, хто віддав своє життя за нашу незалежність, за те, щоб вічно жила воскресла Україна!

Нехай радість, мир і любов будуть  з нами в усі дні нашого життя!

Бажаю усім радісних великодніх почувань та веселих свят!

Радіймо і веселімось, бо

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

З любов’ю у Воскреслому Христі

смиреннійший

+ Андрій

Митрополит Галицький.

Керуючий Івано-Франківською єпархією

Православної Церкви України.

Пасха Христова

2024 року Божого

м. Івано-Франківськ


Назад Усі новини