Опубліковано 13-04-2023


ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

Митрополита Галицького
Керуючого Івано-Франківською єпархією
Кир Андрія
Боголюбивим пастирям
всечесному монашеству і всім парафіянам
Івано-Франківської єпархії
Православної Церкви
України

«Нехай святкує світ видимий і невидимий, 
бо воскрес Христос – радість вічная».
(Із тропаря 1-ї пісні Пасхального канону)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Високопреподобні і всечесні отці!
Дорогі брати і сестри у Христі!

   З Божої ласки ми знову зустріли празників Празник – Світле Христове Воскресіння – Пасху Господню. У важкий час, з болем у серці, смутком і тривогою, але з великою вірою та надією ми, українці, вже другий рік приходимо до Христа Воскреслого в умовах воєнного стану, спричиненого повномасштабним військовим вторгненням росії, і зболена, знекровлена й закатована українська земля переносить страждання так, як переносив їх розіп’ятий Ісус Христос. І нині зло лютує, відчуваючи своє безсилля перед світлом, правдою, любов’ю саме так, як воно лютувало, коли Син Божий задля спасіння світу сходив на Голгофу. Але Він переміг! І так само переможе Україна, бо з нами завжди є Бог, а в Ньому – наша надія, сила і віра в перемогу. Воскреснемо! Сьогодні Воскреслий Христос дає нам відповідь так само спокійно, як багато століть тому: «Не лякайтеся… Я перебуватиму з вами повсякденно, аж до кінця віку» (Мф. 28:10-20). Так, війна – це направду велике горе для всіх нас, – гинуть люди, котрі вже ніколи не сядуть зі своїми сім’ями до святкового пасхального сніданку, але не допустімо, щоб зневіра і сумнів заполонили наші серця і розум. Мусимо зміцнити  віру в те, що рука Воскреслого заради нашого спасіння Христа протягнута до кожного народу і кожної людини зокрема. І в часи сьогодення Господь дає нам силу, бо ми тримаємось справедливості. Головне – довіряти Богові, і ми вже вкотре довели світові, що українці сильні духом, тож вірмо, що далі нас чекає щасливе й успішне майбутнє.
   Дорогі отці, брати і сестри! Ці сумні події затьмарюють нашу великодню радість та завдають гострий біль, але саме тепер, у часі найтяжчих випробувань, пам’ятаймо, що каменя, яким людиноненависники привалили гробницю Христа, раптом не стало, зникла темрява, а сторожа, перелякана перемогою Воскреслого Спасителя, впала ниць. Тож хай цьогорічний Великдень зміцнить нашу молитву і віру в те, що наш Спаситель Христос переможе і теперішніх гнобителів та допоможе нам пережити ці темні часи: Світло переможе темряву, Життя – смерть, а Україна – росію. В цей радісний день ми обіймаємо та цілуємо один одного вітаючи  словами «Христос Воскрес!», і серця сповнюються трепетом від цих найвеличніших слів. Розвіюються смутки, зникають життєві негаразди, як ранішня імла в променях сонця вони розходяться в сяйві Сонця Воскресіння Христового. Все перемагає радість Пасхи Христової, що є найвищим тріумфом життя. Два слова, а яку дивну новину вони передають нам. Вони сповіщають нам про перемогу Христа над смертю, про зруйнування пекла, про вічне блаженство. Христос Своїм воскресенням відкрив для нас царство благодаті, істини і вічного життя. Тепер кожний віруючий знає, що «як в Адамі всі вмирають, так і в Христі всі оживуть» (1Кор. 15:22).Через морок смерті християнинові світить блаженство, бо, як каже апостол Павло, Христос «преобразить понижене тіло наше так, щоб воно стало подібне до тіла слави Його» (Фил. 3:21). Отож, всі ми воскреснемо, але не для всіх це воскресіння буде однаковим. Ті, що живуть на землі для Христа, воскреснуть для блаженного життя, а ті, що виконують волю тіла з його пристрастями і пожадливостями та волю світу цього, воскреснуть для осудження, бо «хто сіє тілу своєму, від тіла пожне тління, а хто сіє духові, від духа пожне життя вічне» (Гал. 6:8). Усім нам треба жити так, щоб тіла наші були достойні тієї слави, яку приготував Бог тим, що люблять Його. Щитом чистоти нашого тіла і душі повинно бути наше ісповідування «чекаю воскресіння мертвих», – пам’ятаючи його ми будемо стримуватись від гріхів.
   Ставши «новим створінням» через воскресіння Христа, живімо чесно та виявляймо «у побожності братолюбство, а в братолюбстві любов» (2Пет. 1:7). Свята Церква закликає нас завжди, особливо у дні Великодня, до любови не лише до живих, а й до всіх спочилих отців і братів наших, які ще не досягли вічного спокою. Як зворушує людське серце, що зазнало гірких і болючих втрат своїх рідних і близьких, це ніжне піклування і любов Церкви-Матері до своїх дітей. У ці пасхальні дні, святкуючи перемогу життя над смертю, згадаймо у своїх молитвах героїв – наших воїнів, які полягли у боротьбі за Україну, і всіх мирних жителів, котрі загинули на дорогах війни і вже ніколи не зустрінуться у своєму родинному колі. Нехай же в серці кожного з нас буде єдине бажання – стати учасниками вічного торжества, тієї вечері в невечірнім дні Царства Божого, початок якого ми лише малою мірою відчуваємо тут, на  землі. Вірмо, що  Воскреслий Христос, Який любить нас і з любови до нас велить словами апостола Павла «завжди радіти» (1Сол. 5:16), просвітить наші духовні очі, щоб ми бачили нечистоту джерел наших гріхів, та сподобить нас насолоджуватись радістю, коли ми з любов’ю користуватимемось тими благодатними засобами і дарами, які дав нам Христос Своїм воскресінням і які приводять віруючих до постійної, чистої і святої християнської радості.
   Від усієї душі вітаю Вас, отці, брати і сестри, з великим празником Світлого Христового Воскресіння. Нехай Воскреслий Христос зміцнить усіх нас в надії на перемогу добра над злом, життя над смертю, правди над неправдою та подасть нам свою всесильну допомогу і благословення на добрі діла: опікуватись тими, хто осиротів і немає засобів для святкування, допомагати зраненим і тим, хто пережив жахіття окупації чи втратив рідну домівку, згадаймо у своїх молитвах наших воїнів та попросімо у Всевишнього опіки і ласки для кожного, хто сьогодні захищає Україну, й вірмо, що Україна  встоїть, Україна переможе, Україна воскресне!
   Нехай радість, мир і любов будуть з нами в усі дні нашого життя!
   Бажаю усім радісних великодніх почувань та веселих свят!


Радіймо і веселімось,
бо ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС! 

 

З любов’ю у Воскреслому Христі
смиреннійший

+Андрій

Митрополит Галицький,
Керуючий Івано-Франківською єпархією
Православної Церкви України


Назад Усі новини