Опубліковано 10-01-2023


  9 січня 2023 року – у день вшанування первомученика архідиякона Стефана – сотні людей прийшли до Спасо-Преображенського Угорницького чоловічого монастиря, святкову Божественну Літургію в якому цього дня очолив Його Високопреосвященство Митрополит Галицький Андрій, священноархімандрит обителі, у співслужінні з Єпископом Коломийським Павлом, намісником монастиря, щоб вознести свої молитви за мучеників новітньої доби, які віддали свої життя у боях на Сході України. На жаль, слова радісної ангельської пісні «Слава на небі Богові…» нині глушать рев літаків, брязкіт зброї та звуки сирен… Зі слізьми на очах сприймали ці слова й люди, зодягнені у темні одежі, - родичі загиблих. Особливо зворушила присутніх колядка «Сумний вечір у 23-м році», яка закінчувалась словами «Поможи нам милий Боже, все це пережити й нашу рідну Україну з кайданів розкути…». По завершенні Літургії Митрополит Андрій, звертаючись до родин загиблих, присутніх на Літургії мовив: «Ваші батьки, чоловіки, сини виконали свій священний обов’язок, бо немає більшої любови, як хто душу свою положить за близьких своїх», запевнивши, що імена їхні назавжди будуть записані в Книзі пам’яті допоки існуватиме цей монастир та закликав усіх до єдності і молитви, які сильніші за удари градів.

  По завершенні Літургії під мелодійний супровід колядки «Сумний вечір…» численна громада вирушила до Стіни пам’яті, де було відслужено панахиду за усіма загиблими на російсько-українській війні та під удари поминальних дзвонів зачитано імена загиблих воїнів – уродженців Коломийщини.

  Зі скорботним словом до родин загиблих і всіх присутніх звернулися голова Коломийської районної військової адміністрації п. Любомир Глушков, голова Отинійської ТГ п. Олег Савчук, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів в Івано-Франківській області п.Володимир Веркалець та особливо зворушив присутніх виступ протоієрея Михайла Гергелюка, один син якого о. Михаїл, будучи капеланом. загинув, а другий нині на передовій,  який завершився словами-закликом: «На прославлення воїнів-героїв – слава!» і «На прославлення ЗСУ – слава!», на що численна громада відповіла: «Слава! Слава! Слава!». Митрополит Галицький Андрій подякувавши усім, хто прийшов вшанувати пам’ять загиблих, сказав: «Я вірю, що родини загиблих, приходячи до цієї Стіни пам’яті, стануть єдиною духовною родиною, а воїни, ранені тілом і душею знайдуть тут спокій, любов і підтримку».

 


Назад Усі новини