Опубліковано 26-04-2022


 

«Христос воскрес, смерть подолав і мертвих воскресив. Люди, веселіться»

(Приспів 9-ї пісні Пасхального канону)

Х Р И С Т О С  В О С К Р Е С!

Високопреподобні і всечесні отці!

Дорогі брати і сестри у Христі!

 

З волі всемилостивого Господа і Бога нашого  ми знову дочекалися світлого Христового Воскресіння – найбільшого християнського свята, «свята із свят і торжества із торжеств». Коли голосний і радісний передзвін сколихує погідний ранок урочистого свята Воскреслий Христос приходить і стукає до людських сердець усіх, хто поклоняється Богові, й до тих, що вже відвернулися від Нього, заблукавши на манівцях життєвого бездоріжжя. Христос стукає до сердець таких людей, щоб знайти в них хоча б краплину любови, щоб відновити їхню віру та вказати їм  шлях справжнього призначення тут, на землі, та шлях вічного майбуття. «Прийдіть до Мене всі! – кличе Воскреслий Спаситель, бо Я воскресіння і вічне життя! Хто вірує в Мене, хоч і вмре, житиме. І всякий, хто живе і вірує в Мене, не вмре повік» (Іоан 11:25-26).

Перший мученик за віру Христову святий Стефан перед своєю смертю говорив, що бачить «розкрите небо й Христа – переможця смерті». Римляни дуже дивувалися з того, що перші християни вмирали на циркових аренах без вияву найменшого страху, з повним душевним спокоєм. Їхня готовність з радістю йти на муки і смерть були для римлян незрозумілими. Хрест, що був колись страшним знаряддям людської смерти, бо на ньому розпинали засуджених на смерть злочинців, бунтівників і невільників, став символом християнства, його знаменом перемоги Божої правди, бо Син Божий помер на Хресті, щоби Своєю смертю спасти людські душі, а Своїм воскресінням дати людству невмирущий доказ Божої сили, доказ існування Бога як Творця всесвіту, відкрити людям найважливішу підвалину віри, бо, за словами апостола Павла: «Коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша!» (1Кор. 15:14).

Свята віра є необхідною чеснотою в житті кожного християнина, бо вона походить від Бога та підтримує душу людини в часі найважчих випробувань. Сам Господь наш Ісус Христос наголошував на важливості віри такими словами: «Усе, чого ви у молитві попросите, вірте, що одержите, і сповниться вам» (Мк.11:24), а « хто не вірує в Сина, той життя не побачить і гнів Божий зостанеться на ньому» (Іоан 3:36). Пам’ятаймо ці слова нині, адже Великдень 2022 року нагадує нам усім, що перед празником Воскресіння Христа, на жаль, є і Страсний тиждень, і терниста Голгофа. Вже вісім років триває хресна дорога України – війна з російськими загарбниками – до перемоги Світлого Воскресіння. Тож у ці Пасхальні дні не можу не згадати про жахливий ранок 24 лютого 2022 року, коли почався новий етап в історії  України і всього світу водночас. Війна. Це страшне слово увійшло в  кожну нашу домівку. На українській землі проливається людська кров, гинуть люди, котрі вже ніколи не сядуть зі своїми сім’ями до святкового пасхального сніданку. Це направду велике горе для всіх нас, але не допустімо, щоб зневіра і сумнів полонили наші серця і розум. Мусимо прагнути зміцнити віру в те, що рука Воскреслого заради нашого спасіння Христа протягнута до кожного народу і кожної людини зокрема. Сьогодні Воскреслий Христос дає нам відповідь, так само спокійно, як багато століть тому: «Не лякайтеся… Я перебуватиму з вами повсякденно, аж до кінця віку» (Мф. 28:10-20). Глибоко переконаний в тому, що Українська держава ніколи не загине, що під Божою десницею народжується нова Україна і Господь ніколи не віддасть її на розтерзання, бо вона має славних, безстрашних і відважних воїнів, які невтомно б’ють ворога, відданих рятувальників і медиків, згуртованих волонтерів. І це викликає величезне захоплення і подив в цілому світі. Нині українці демонструють риси, яких дехто ніколи в собі не помічав, але вони були у нас в крові, нам їх передали предки, які мужньо боролися за свободу і незалежність Української держави, не втрачаючи при цьому людяності й гідності. І в часи сьогодення Господь дає нам силу, бо ми тримаємося справедливості. Головне – довіряти Богові, і ми вже вкотре довели світові, що українці сильні духом, тож вірмо, що далі наш чекає щасливе і успішне майбутнє.

Дорогі отці, брати і сестри! У молитві й надії на світле майбутнє нашої Православної Церкви України і українського народу сердечно вітаю вас і бажаю, щоби дні ваші проходили в мирі, здоров’ї та добробуті. Нехай радість, мир і любов будуть з нами в усі  дні нашого життя!

Бажаю усім радісних великодніх почувань та веселих свят! Радіймо і веселімось, бо

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

З любов’ю у Воскреслому Христі

смиреннійший

+ АНДРІЙ

Митрополит Галицький.

Керуючий Івано-Франківською єпархією

Православної Церкви України.

 

Пасха Христова

2022 року Божого

м. Івано-Франківськ


Назад Усі новини