Опубліковано 06-01-2022


 

«Нас бо ради народилося

Немовля, Предвічний Бог».

(Кондак на Різдво Христове)

 

Христос Рождається – Славімо Його!

Улюблені у Христі отці, брати і сестри!

Завершився Різдвяний піст – Пилипівка - особливий період церковного року визначений християнам для підготовки до гідної зустрічі одним серцем і думками величного свята Різдва Христового. Дні цього посту дано нам для того, щоб духовно дозріти й усвідомити, що ми святкуватимемо не якийсь зимовий фестиваль, а таємницю відновлення всього творіння народженням Єдинородного Сина Божого, Який вільно й беззастережно віддав Себе за життя світу і спасіння всіх. У часі цього передріздвяного періоду Сам Христос закликає нас відкинути усе старе, зіпсоване, усе, що оскверняє людську природу, та приготувати в собі новий духовний Вифлеєм, приготувати у глибині свого серця місце для Спасителя, щоби стати знаряддям, через яке Він звершує освячення і спасіння людства. І тому в цей час духовної весни перед зимовою Пасхою, через молитву і добрі діла, змінюючи своє  життя через другу купіль відродження – святе таїнство Покаяння, що дарує нам силу і єдність у святому Причасті – Євхаристії й дарує нам нагоду і цього року прийняти Христа та дати так ясно запалати світлові наших добрих діл, щоб воно привело до Нього тих, які побачать новонароджене Богодитя так, як побачили Його приведені до Вифлеємських ясел зіркою та провидінням Божим чисті серцем пастухи і троє мудреців з далекого краю на дивну зустріч зі Спасителем світу – Богомладенцем Христом.

Возлюблені! Нині знову засяяв день Божого милосердя, настав день радості – «Небо і земля нині торжествують, ангели і люди весело празнують», бо «Небо і земля  сьогодні з’єдналися, бо Христос народився. Сьогодні Бог на землю прийшов, чоловік на небо зійшов» (стихири на стиховні). Сьогодні людству відкрилася скарбниця Божої любови: в Особі народженого Спасителя з’явилась Божа благодать, звершилось чудо Божої любови, бо прийшов на землю Спаситель й понижується до рівня людини лише для того, щоб піднести людину й зробити її жителькою Неба. Народження Христа є початком і основою усіх дарованих нам благ, виразом безмежної широти, висоти і глибини вічної любови Божої до Свого творіння, створеного по образу і подобі Своїй, тобто Господь приходить у світ не для того, щоб настрашити його й поневолити серця людей силою Своєї всемогутності, а щоб примирити людину з Богом, щоб ми увірували в Нього, мали «силу дітьми Божими бути, які не від крові, не від хотіння плоті, не від хотіння чоловічого, а від Бога народилися» (Ів. 1:12-13). Коли над Вифлеємом засяяла зірка, благовістуючи світові народження Христа, тоді вперше постало питання, яке протягом усього життя Спасителя на Землі не сходило з людських уст та й донині бентежить думки багатьох: хто Він такий? Про це запитували вифлеємські пастухи, коли прийшли до убогої стаєнки поклонитися народженому там дивному Дитятку. Про це запитували і східні мудреці-волхви, які в далеких країнах побачили зорю й поспішили в довгу дорогу, щоб побачити Того, про Кого роками звіщали пророки. Адже юдейський народ віками чекав приходу Месії, та в його уяві Месія був могутнім царем, що має об’єднати розпорошений, знесилений та поневолений народ і, скинувши чужинецьке ярмо, поширити вічне царство своє по усій землі. Але ніхто не очікував, що Сам Бог прийде на землю, прийнявши образ людини. Адже у ті часи Бог і люди не були такі близькі, як у християнській Церкві. Сьогодні у мільйонів християн, котрі прославляють Божественного Спасителя і поклоняються Йому, не виникає запитання: хто Він? Бо усім серцем своїм і душею ми віримо, що Христос – це Божественне Слово, Єдинородний Син Небесного Отця, Котрий приніс людству спасіння та визволення від гріха. Він, не землянин, прийшов на землю сповнити велику місію, призначену Йому Творцем всесвіту. І ця місія на Землі більше ніколи не повториться, бо вона під моральним оглядом виконана так досконало й завершено, що не потребує повторення. Син Божий показав людству абсолютний зразок найбільшої моральної величі, поставивши перед тогочасними і майбутніми людьми завдання одухотворитися й шукати Боже царство та вічне життя. Шукати Бога не через зовнішнє, часто поверхневе сприйняття, а шукати Його у своєму серці та своїй душі, яка є образом Божим. Адже через самопізнання вчення Христа-Спасителя дало людині змогу іншими очима поглянути на свою душу, щоб пізнати істинного Бога. А щоб пізнати Його, навчав наш філософ Сковорода, - треба пізнати самого себе. Коли ти не хочеш пізнати себе – ти не гідний тоді сказати: «Боже, я пізнав Тебе».

Тому й нині, коли на зоряному небі засяяла вифлеємська зірка, на Землю знову приходить Христос й стукає до людських сердець промовляючи: «Я – твій Бог. Чи приймеш Мене?». Бог і Його народження й донині залишаються для нас, християн, незбагненною містерією. Адже Він – найвища творча Сила, котра має відношення як до всього всесвіту, так і до життя кожної людини, бо згадка про вифлеємську таїну будить у серцях віруючих людей надприродні почування, відвертає від гріха, очищає совість та втішає серця. Через Різдво Ісус Христос з’єднується з кожним із нас, бо тепер Він перебуває не в пелюшках і не в бідних яслах, а у вічній славі на Небесах й кличе туди усіх нас, що віруємо в Його Божественне втілення. Для того й став Він людиною, щоб навчити нас жити по-людськи, для того й принизив Себе, щоби нас прославити. І звіщає нам про це не ангел, не зірка на небі, а усе земне життя Богочоловіка, Який заповідав любити ближнього, як себе самого.

Отож у дусі Христової любови, у молитві й надії на світле майбутнє нашої Помісної Православної Церкви України вітаю Вас – отці-настоятелі, члени парафіяльних рад, дорогі брати і сестри – зі святом Різдва Христового, Новим 2022 роком та Святим Йорданом! Нехай радість Різдва Христового зігріває наші серця упродовж року, а різдвяна зірка завжди світить для Вас і Ваших родин, для наших захисників – воїнів української армії, медиків та волонтерів, які нині ревно працюють для добра українського народу, яскравим і незгасним світлом, щоб Новий 2022 рік став для усіх нас «літом Господнього» змилування, роком миру, духовної радості і здоров’я, родинного щастя і Богом благословенної доброї волі і долі для нашої Церкви та всього українського народу.

 

Веселих Вам Різдвяних свят! З Новим 2022 роком та Святим Йорданом!

Христос народжується – славімо Його!

 

З архіпастирським благословенням

 

Божою милістю

+ Андрій

Митрополит Галицький.

Керуючий Івано-Франківською єпархією

Православної Церкви України.

 

Різдво Христове

2021/2022 року Божого

м. Івано-Франківськ.


Назад Усі новини