Опубліковано 18-10-2021


Христос каже: "немає більшої любові за ту, коли хтось покладає душу за друзів своїх (Ів. 15:13).  І справді нинішнє свято, історична подія, яка відбулася у с. Підмихайля підкреслює, що любов вічна, вічна в любові до країни, до народу, вічна навіть у смерті.  Сьогодні у с. Підмихайля урочисто відкрито та освячено меморіальний комплекс "Лицарям слави та Ангела Миру", який не лише вшановуватиме пам'ять полеглих під час тих подій, але й  будити гідність кожного з нас, дозволятиме мобілізуватися, об'єднуватися і відповідати на ті виклики, які стоять перед державою. Боротьба за Україну продовжується, вважає автор ідеї меморіального комлексу  - Степан Якимович, і те, що перемога неминуча, символізує шестиметровий камінь. А в центрі монумента — Архангел Гавриїл, який благовістив людей про народження Сина Божого. Він, за словами автора, пророкує Україні мир та процвітання, ставлячи на Україну  білу лілею, як символ високої моралі та чистоти.
Сьогодні є урочиста подія, коли ми нашими людськими зусиллями намагаємося подякувати всім тим, хто віддав за нас своє життя. І напевно ця подяка буде невеликою в порівнянні з тим, що вони зробили для нас, тому що людське життя є безцінне. Але ще більшою у житті є гідність особи. І стоячи сьогодні в цьому святому місці ми можемо сказати, що бачимо як каміння вміє "кричати". Воно особливо хоче закликати нас до великої подяки батькам, котрі народили своїх дітей для України, змогли їх подарувати не чекаючи нічого взамін. Каміння, котре "кричить", може нас багато навчити.
Сьогодні віддаючи їм пам’ять ми можемо запитати, що вони б хотіли нам сказати. Вони б хотіли, щоб ми могли передати нашій молоді любов до Бога і України, "я виховав своїх дітей в любові до Бога і України і не маю чого встидатися - писав о. Андрій Бандера”. Бо коли ми не виховаємо нашу молодь, під цими пам’ятними подіями ми побачимо різні безчинства. І дуже важливо, щоб таких пам’ятників було якнайбільше на нашій українській землі. Тоді ми будемо чутися тими, хто прожив своє життя не даремно і нашою вдячністю буде добра, спільна праця Церкви, громадських організацій, влади, педагогічних колективів, людей старших, котрі дуже багато побачили і є носіями великої християнської віри, надії і любові. Цього сьогодні  нам може побажати ця монументальна композиція”. 
Освятити, звеличити та увіковічнити пам'ять Героїв прибув Митрополит Галицький Кир Андрій, керуючий Івано-Франківською єпархією ПЦУ.  Його Високопреосвященство зустрів на порозі храму разом з парафіянами настоятель о. Богдан Челядин. Котрий наголосив, що радий бачити Владику у стінах нашої стародавньої святині, і скласти разом молитви та освятити комплекс, який буде поєднувати храм духовний, освітній, і патріотичний. Зустріти Владику та відзначити цю подію з своїми земляками прибув і о. Іван Кошка. Владика дуже патріотично віднісся до Героїв, їхнього подвигу, до жертовності батьків, котрі віддали найдорожче на захист рідної країни. З щемом у серці розповідав про те, що подія торкнулося глибоких струн душі та навіть зацитував слова із авторської пісні Івана Стратієнка, що важко матері дитину народити, але ще важче хоронити. І то дійсно страшна правда, і про це свідчить виступи духовенства, автора ідеї і виконавця п. Степана, представників влади. Про це йшла мова у піснях і поетичних рядках. Прикрасив урочистості духовий оркестр Національної гвардії України та Підмихайлівської школи мистецтв під диригуванням Василя Прокопіва. А також талановитих виконавців Христини Лукач, Олександра Базіва, Діани Флис, гурту "Будьмо" та вокальний ансамбль "Заграва". Особливо трепетним були виступи батьків полеглих воїнів учасників АТО. 
Право відкриття меморіального комплексу мали: автор і виконавець ідеї Степан Якимович, учасник бойових дій російсько-української війни, мешканць Підмихайля Петро Лужний, і мати загиблого воїна АТО. У заході взяли участь учасники і ветерани АТО, міський голова Калуської ОТГ Андрій Найда , голова Новицької ОТГ Богдан Дадяк, також депутати та екс-депутати Верховної ради України, облдержадміністрації та райдержадміністрації, мешканці громади. 
Меморіальний комплекс "Лицарям слави та Миру" виконано на волонтерських засадах без залучення бюджетних коштів, завдяки доброчинцям та з Божою допомогою. Автор комплексу та його однодумці щиро вірять, що реалізація цієї історичної місії - досягнення миру процвітання України, яку благовіщає Архангел Гавриїл, волею долі покладено саме на кожного із нас, свідомих, патріотичних людей доброї волі.
Тому, якщо хочемо бути достойними маємо докласти добрих спільних зусиль. А ті, котрих ми сьогодні згадуємо, нехай стануть нашими помічниками у тому, щоб ми могли викорінювати наші гріхи і боротися за гідність особи в нашій славній Україні.
 Надія Руско

 


Назад Усі новини