Опубліковано 16-06-2021


10 червня 2021 року для с. Брустури стало історичним днем, вперше в житті села місцевий храм «Вознесіння Господнього» відвідали два архієреї - це Митрополит Галицький Кир Андрій (Абрамчук) та Єпископ Коломийський Кир Павло (Мисак). Метою візиту архієреїв було освячення новозбудованої дзвіниці та каплиці.

З самого ранку гірськими стежками з віддалених куточків села сходились люди до храму на літургію. Церковне подвір'я наповнювалось місцевими жителями та гостями з сусідніх сіл, всі були в очікуванні поважних гостей. І ось залунали трембіти, які сповістили про приїзд архієрея. Урочиста процесія, на чолі з головою Парафіяльної ради Ткачуком Миколою Васильовичем , вийшли з хлібом зустрічати дорогих гостей. Маленькі брустурівчани, учні ліцею - поетичними рядками, піснею та пелюстками квітів встеляли дорогу владиці, а владика Андрій благословляв та роздавав іконки з гостинцями.

Під мелодійні удари церковних дзвонів владика ввійшов до храму, де його чекали священники та настоятель о. Василь Петращук, який запросив очолити Богослужіння і звершити освячення дзвіниці. На Літургії співслужили владикам священики : о. Петро, отець-декан Петро Дяків, о. Юрій Павличко, о. Іван Петращук, о. Василь Палійчук, о. Василь Петращук, о. Василь Дійчук, о. Василь Кіфор, о. Микола Петращук та о. Василь Абрам'юк.

На Малому вході Літургії владика нагородив настоятеля о. Василя Петращука найвищою церковною нагородою – митрою, а диякона Євгена Матійчука з с. Прокурави - камилавкою. По завершенні митрополит Андрій вручив орден  Архистратига Михаїла II ступеня «За заслуги перед Помісною церквою» о. Івану Петращуку та грамоти для Парафіяльної ради, братства, сестринства та церковного хору. Єпископ Павло вручив монастирські нагороди  Спасо-Преображенського Угорницького чоловічого монастиря о. Василю та о. Івану Петращукам.

В своєму вітальному слові владика відзначив надзвичайну жертовність парафіян с. Брустури, які впродовж короткого часу та економічної кризи в державі змогли вибудувати новий храм і дзвіницю, які за своєю величчю і красою можуть рівнятися з багатьма кафедральними соборами міст. Дзвіниця збудована силами громади, дзвони придбані в Польщі.

Брустури - мистецька колиска невичерпних талантів, вони мають славну історію та традиції. Перша згадка про село датується 1609 роком. Збережено і старовинний храм, збудований в 1785 році, який є пам'яткою архітектури, впродовж років на парафії служив 21 священник. Найвідомішими вихідцями були Петро Ступницький - гуцульський літописець та Іван Долинський, який був деканом, Микола Смалько - патріот та націоналіст, який виховав дітей та внуків у патріотичному дусі, які в часи боротьби ОУН-УПА поклали своє життя на вівтар за волю України, відомою була Леся Паєвська, яка виростала в Брустурах. Також відомими були і священники Лучки Володимир та Мирослав, останній був одночасно головним редактором районної газети «Гуцульський край».

В Брустурах з давніх-давен розвивались народні ремесла, такі як мосяжництво, різьба по дереву (інкрустація) та унікальний вид мистецтва -виготовлення  виробів з сиру. Село Брустури по всьому світу відоме, як «столиця сирного коника», тут і на сьогоднішній день виготовляють сирні іграшки , і з  кожним роком ще більше розвивається цей унікальний вид мистецтва.

Колоритно і молитовно завершилось святкування храмового дня, дощик з небес кропив небесною водою, а в душах людей було світло і чисто.

 


Назад Усі новини