Опубліковано 03-06-2021


30 травня 2021р. Неділя про самарянку. На довго залишиться  у пам’яті жителів с. Суходіл-Мостище Тлумацького деканату недільний день 30 травня 2021р. Весняний дощ не став перешкодою урочистостей з нагоди святкування 100-річчя храму Св. Ап. Петра і Павла, та освячення нового іконостасу.

У призначений час, уже вдруге у новітній історії храму, церковний дзвін сповістив про приїзд духовного батька, Митрополита Галицького Кир Андрія, Керуючого Івано-Франківською Єпархією ПЦУ. На церковному подвір’ї  від імені громади , за давнім звичаєм, з хлібом та сіллю на вишиванім рушнику Митрополита Андрія привітали - Сергій Ковбас, Інна Маланчук, Ілона Жиляк.  Дорогого гостя віршованими привітаннями зустріли наймолодші парафіяни храму – діти. Владика Андрій щиро подякував дітям за теплі слова вітання, обдарувавши їх пам’ятними  іконками та окропив свяченою водою.

       В притворі храму Митрополита Галицького Кир Андрія  з вітальним словом зустрів настоятель храму митр. прот. Микола Куцук.  Після освячення іконостасу Митрополит Андрій в повчанні для віруючих вказав на значення іконостасу в храмі, подякував жертводавцям на чиї кошти виготовлений цей іконостас, звернувши увагу на те, що за кольором він нагадує іконостас Андріївської церкви              м. Києва.

 Під час архієрейської Св. Літургії Митрополиту Андрію співслужили священники Тлумацького деканату :

  Митр. прот. Василь Гаморак (с. Бортники),

  Митр. прот. Дмитро Шовгенюк (с. Будзин),

  Митр. прот. Володимир Калинюк (с. Пужники),

  Митр. прот. Іван Стефанюк (с. Делева),

  Прот. Тарас Лютак (с. Одаїв),

  Прот. Михайло Кирик (с. Олеша),

  Митр. прот. Іван Грицьків ,

  Митр. прот. Микола Куцук – настоятель храму 

  Протодиякон Іван Чорнокниш та протодиякон Василь Жолоб.

Після недільного євангельського читання на євангельську тему проповідь виголосив Митрополит Андрій, а після сугубої єктенії возносилась молитва за припинення згубної пошесті. На за причасному, від імені деканату, із 100-річчям храму та освяченням нового іконостасу, змістовну проповідь виголосив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Бортники митр. прот. Василь Гаморак.

   Гармонійно та милозвучно співав хор храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Гринівці під керівництвом  прот. Михайла Моздіра.

   По завершенні Богослужіння  Митрополит Андрій , з благословення Предстоятеля ПЦУ Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, нагородив настоятеля храму св. ап. Петра і Павла орденом святителя і чудотворця Миколая, а громаду Благословенною грамотою Предстоятеля нашої Церкви.

  Орденом Іова Княгиницького нагороджений Михайло Мар’янович Ковбас - ревний і невтомний парафіянин. Митрополичими грамотами нагороджено кожну родину невеликої, але дружньої парафії , та всіх жертводавців.

  Від імені нагороджених , настоятель храму митр. прот. Микола Куцук подякував Митрополиту Андрію за батьківську турботу та опіку над нашою парафією, та виголошувались уставні многоліття. На завершення святкових урочистостей , та згадку про цей день, зроблено загальну світлину.

   Завершилось Богослужіння…. Не поспішаючи, вірні розходились по домівках, озираючись на рідний храм, дякуючи Господу, своїм батькам, дідам і прадідам за те, що вони збудували 100 років тому цю невелику святиню, а вони в нелегкі часи зуміли зберегти та відновити храм – цей безцінний духовний спадок….

  Слава Богу за все! 

 Любов Петляк.

 

 


Назад Усі новини