Опубліковано 05-01-2021


 

 

«І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними,

аж поки прийшла й стала зверху, де Дитятко було» (Мф. 2:9).

Христос Рождається – Славімо Його!

Улюблені у Христі отці, брати і сестри!

           І знову цього року освятила небо Різдвяна зоря, і знову наші душі сповнилися благодатною радістю, вітаючи один одного «Христос Рождається – Славімо Його!» та співаючи тропар «Різдво Твоє, Христе Боже наш, принесло Світло пізнання цілому світові, бо ним ті, що зорям вклонялися, від зорі навчилися поклонятися Тобі, Сонцю праведному, і визнавати Тебе, як Схід із неба. Господи, слава Тобі».

          Боже милосердя і цього року благословляє нас зустріти та святкувати великий празник – пришестя на нашу грішну землю Спасителя Ісуса Христа. Вшануймо ж його урочисто, адже народження Спасителя від Духа Святого і Пренепорочної Діви Марії – це чудо із чудес, бо «Бог, де хоче, там порядок природи буває переможений» (Догм., гл.7).

           Минуло дві тисячі двадцять років від того часу як небесну ангельську пісню «Слава на небі Богові…» почули в часі народження Спасителя у Вифлеємі, ми з вами чуємо цю пісню упродовж цілого церковного року, та якось особливо відчуваємо її велич у дні свят Різдвяного циклу. Ця пісня небесного війська, що славило Бога, стала для людей благовістям великої радости, благовістям їхнього примирення з Богом через пришестя на землю в образі чоловіка Сина Божого (Римл. 5:1-2). Упродовж двох тисячоліть ясна Вифлеємська зоря ніколи не згасала, а звіщала й нині звіщає людству про містерійний прихід на землю Божого Дитятка. Щоб зрозуміти глибокий зміст цього свята, звернімось найперше до Святого Письма, адже, як пише євангеліст Іоан Богослов, «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однонародженого, щоб кожен, хто увірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого у світ, щоб судити світ, а щоб світ спасся через нього» (Ів. 3:16).

           Вірмо в це, дорогі у Христі! Ці слова стосуються кожного із нас. Адже дорога єднання людини з Богом починається з покаяння за всі гріхи, вчинені упродовж життя, та твердої рішучості почати жити по-новому, зберігаючи та виконуючи усі заповіді Божі. Кожен християнин і християнка повинні зрозуміти й відчути у своїх серцях, що Христос прийшов на землю, прийнявши вигляд людини, не для того, щоб допомогти людям догоджати їхнім грішним тілам, їхнім пристрастям і примхам, а для того, щоб оселитись в їхніх душах, наче в наповнених пахучим сіном вифлеємських яслах. Спаситель прийшов на землю, щоб допомогти нам унаслідувати життя вічне. Без такого розуміння цьогорічне святкування Різдва Христового стане порожнім звуком в наших душах й буде ще одним доказом того, що, не дивлячись на суєтні приготування до свята, ми чим раз далі відходимо від справжнього розуміння приходу на землю другої Особи Святої Тройці – Христа Спасителя. Нинішні часи в Україні дуже нагадують перші роки нової ери, коли жив і творив Христос: зневажаються моральні цінності, нехтується закон, процвітають підкуп і корупція, з’являються лжепророки, втрачається віра в Бога та  щасливе майбутнє України. Тому треба полоти той бур’ян і пам’ятати про дві найважливіші речі – Бога і Богом дану Україну. Бо тільки у безмежній любові до Бога і України наше щасливе майбутнє.

           Свято Різдва Христового – це водночас і початок нового року в житті кожної людини, її Церкви та народу.  Цьогорічне різдвяне привітання лунає при тяжких обставинах життя українського народу. На сході триває війна, гинуть люди, горе прийшло до багатьох українських сімей. Йде війна і на невидимому фронті – це боротьба з коронавірусом, який забрав  вже тисячі життів. Що ж чекає нас у Новому 2021 році? Це питання хвилює кожного із нас. Чи закінчиться війна на сході України і  коли настане довгоочікуваний мир, чи будуть у нас здоров’я і добробут і чи здолає людство COVID-19, чи супроводжуватиме нас добрий ангел на всіх стежках земного життя?

   Роздумуючи над  цими питаннями й возносячи подячні молитви Богові за Його благодатні дари, не забудьмо принести Христові і свої дарунки – увагу і посильну допомогу бідним, хворим, немічним, самотнім, прибитим горем та знедоленим. Кожний гріш на добродійні цілі, кожна добра справа зігріють тих, хто відчуває якийсь біль чи скруту. Зробімо це, і наше свято стане багатшим і світлішим, воно буде осяяне Божою любов’ю, з якою переплітатиметься любов наших ближніх. Адже любов – це дорога Христа до нас. Це дорога, яку Він нам залишив і йдучи якою ми визволимося від гріха і смерти. Нею ми повинні керуватись у нашій повсякденній праці, особливо у праці церковній, бо церковна праця без любови не є Божою працею. Отож у дусі Христової любови молімось й віддано працюймо над становленням та розбудовою  структур нашої єдиної Помісної Православної Церкви, якій 6 січня 2019 року Божого  за промислом Божим вручив Томос Вселенський Патріарх Варфоломій. А спільна праця і молитва стануть нашим найбільшим даром в день народження Сина Божого – нашого Спасителя.

          Сідаючи до Святої Вечері згадаймо передусім тих, кого вже немає поміж нас, згадаймо тих, хто віддав своє життя за віру і волю України, хто захищає нашу незалежність на сході України, згадаймо і медиків та волонтерів, які нині ревно працюють для добра українського народу.

           З думками, сповненими християнської надії на краще майбутнє, вітаю Вас - отці, брати і сестри - з Різдвом Христовим, Новим 2021 роком і Святим Йорданом та прошу Всевишнього, щоб Боже Дитятко повсякчас обдаровувало нас усіх щедрими Божими ласками і благословило нашу Помісну Православну Церкву, нашу неньку Україну і весь український народ. Нехай Його небесні ласки та щедроти будуть з усіма нами!

Веселих Вам Різдвяних свят! З Новим 2021 роком та Святим Йорданом!

   Христос народжується – Славімо Його!  

З архіпастирським благословенням Божою милістю!

+ Андрій 

Митрополит Галицький

Керуючий Івано-Франківською Єпархією ПЦУ.

                                                                                                 


Назад Усі новини