Опубліковано 21-07-2020


Молитва – свідчення нашої віри

На Прикарпатті з архіпастирським візитом перебував Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всія України. Його Блаженство Епіфаній завітав у наш край на запрошення митрополита Галицького Андрія та православної громади с. Шешори Косівського деканату  з нагоди храмового свята. Візитація Предстоятеля розпочалася з відвідин громади с. Одаї Тисменицького району, де Його Блаженство  радісно зустріли митрополит Галицький Андрій, керуючий Івано-Франківською єпархією ПЦУ, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці митр. протоієрей  Михайло Петрів, духовенство Тисменицького деканату, представники місцевої влади, численна громада села та наймолодші парафіяни – діти, які встелили дорогу Предстоятеля до храму квітами. Варто зазначити, що храм Різдва Пресвятої Богородиці в с. Одаях - один із найвеличніших на Прикарпатті, зведений стараннями колишнього настоятеля нині покійного митр. прот. Любомира Палюги.  Вражений внутрішнім інтер’єром храму Митрополит Епіфаній  у своєму пастирському слові зробив невеличкий екскурс у 90-ті роки минулого століття, коли відбувалося ІІІ відродження УАПЦ, та вклад у цю велику справу Його Високопреосвященства кир Андрія, подякував парафіянам за жертовну працю, вручивши громаді іменну грамоту, а отцю-настоятелю іменний хрест.

Його Блаженство кир Епіфаній  разом із духовенством відслужив панахиду за упокій душ світлої пам’яті Патріарха Володимира (Романюка), 25-ту річницю смерті якого Церква вшановувала цього дня,  та отця Любомира Палюги, закликавши присутніх до молитви за всіх знаних і незнаних, які віддали свої життя за волю і незалежність нашої держави та Церкви. 

Наступного дня Його Блаженство кир Епіфаній очолив святкову Божественну Літургію в храмі Покладення ризи Пресвятої Богородиці с. Шешори Косівського деканату з нагоди храмового празника парафії та 70-ліття її настоятеля митр. протоієрея Юрія Павличка.

Після Євангельського читання про розслабленого Митрополит Епіфаній  у своєму пастирському слові звернув увагу присутніх на нерозривний зв’язок між хворобою людини та її гріховністю. «Адже Господь, - мовив владика Епіфаній, - створив людину дуже добре, та з часом в людській природі відбувся розлад, тобто вона почала хворіти, а хвороба – це наслідок дії зла. Ви скажете, що посеред нас є люди, котрі часто грішать, та вони тілесно здорові, і є люди, котрі живуть праведно, але страждають тілесно. Так, дорогі мої, такі випадки ми часто спостерігаємо в житті, та не забуваймо, що Господь допустив тілесні страждання навіть апостолові Павлу, але не за його гріхи, а задля того, щоб він не возвеличився отриманням одкровень від Нього. Пам’ятаймо, що хвороби праведникам посилаються за промислом Божим. Кожен християнин повинен дбати не лише про збереження свого тіла, а й не занедбувати свою душу, зцілення якої можна отримати лише в Таїнстві покаяння». Особливу увагу  Його Блаженство Епіфаній звернув на молитви, які ми возносимо до Господа. Адже призначення молитви – засвідчити свою віру в Бога, бо за словами ап. Павла, по вірі вашій буде вам дано. Саме віра друзів розслабленого, про зцілення якого ми чули в сьогоднішньому Євангелії, спонукала їх до дій в надії на допомогу Ісуса Христа.

Тому в ектеніях на кожній Літургії ми просимо не лише за себе, за своїх рідних і близьких, а й за відсутніх та невідомих нам по імені людей, просимо не лише за живих, а й за тих, що померли, але живі у вічності. Його Блаженство закликав молитися за мир у всьому світі, за мир в нашій державі, за владу і військо, за хворих і страждаючих, бо лише така молитва стане виявом правдивої християнської любові.

По завершенні Літургії Митрополит Епіфаній щиро привітав парафіян з храмовим днем, а отця настоятеля Юрія Павличка – з двома ювілеями – 70-літтям від дня народження та 40-літтям служіння на парафії, вручивши йому Орден архістратига Михаїла  2-го ступеня та іменний хрест,  нагородив щирого мецената, уродженця с. Шешори п. Василя Кавлюка Орденом святителя Миколая, відслужив Водосвятний молебень та щиро поспілкувався з наймолодшими парафіянами, обдарувавши їх маленькими подарунками.

У післяобідню пору цього ж дня Предстоятель ПЦУ відвідав Спасо-Преображенський Угорницький чоловічий монастир, де відслужив панахиду за ігуменом Никоном (Гайдаєм), який похований на монастирському цвинтарі,   та загиблими на сході України воїнами - уродженцями Івано-Франківщини, відвідав цілюще джерело Дзвіньоху та  поспілкувався з ченцями обителі.

В останній день перебування на Прикарпатті Його Блаженство Епіфаній зустрівся з представниками обласної та міської влади, яка відбулася у приміщенні Івано-Франківської ОДА, дав прес-конференцію для журналістів, відвідав Свято-Покровський кафедральний собор м. Івано-Франківська та храм Святого Духа у мікрорайоні Пасічна. Представники влади щиро подякували Його Блаженству кир Епіфанію за відвідини нашого краю, зауваживши, що в с. Шешорах досі не виявлено жодного хворого на COVID-19, й висловили надію, що за молитвами Його Блаженства епідемічна ситуація на Івано-Франківщині значно покращиться.

Завершилося перебування Предстоятеля ПЦУ відвідинами меморіального комплексу Дем’янів Лаз, де разом із духовенством Івано-Франківської єпархії ПЦУ було відслужено панахиду за невинно убієнними жертвами комуністичного терору й новітніми героями – героями Небесної Сотні та тисячами воїнів, які загинули на східних теренах нашої держави.

 

 

 

 


Назад Усі новини